Førsteinntrykket fra alle årgangene er aviser med et utrolig mangfold og nyhetsformidling av rang. Store oppslag om saker fra inn og utland blandet med nyheter og pussigheter fra regionen. Førkrigsutgavene som mer internasjonale og politiske enn 54-avisene. Sistnevnte med stort fokus på sport og i særdeleshet Mjøndalen. I MIF vil vi gjennom vinteren granske innholdet nærmere og komme tilbake med mer om stoffet her på mif.no. Litt om innhold og noen perler tar vi allerede nå med oss.
1935-utgavene er i stor grad preget av Italias angrep på Etiopia. Allerede på selve dagen for starten av krigen den 3. oktober har Fremtiden fyldig dekning av begivenhetene. Sammen med krigsoverskriften «Adua bombarderes fra luften» forteller forsiden om «Ildspåsettersken på Eiker hadde ikke pyromane tilbøieligheter» og at «Det lysner for Øvre Eiker. Skatterestansen er gått ned 50.000 kr. og fattigutgiftene ligger bra an». På side 1 også en større sak om «De 3 syndefulle toldere i Tjøme. Som snøt staten for dietpenger solgte statens bensin.»
Hovedoppslaget den 18. oktober er av de lokale slaget. «Det lukter HB i lagmannsretten i dag. Unge Mjøndølinger som finner himbrent i skogen og gir bort til kamerater.» De unge gutter for øvrig alle blankt frifunnet.
Siste helgen i oktober har årets siste fotballkamper blitt avviklet. Et mindre oppslag angir at Fredrikstad klarte 2-2 mot Mjøndalen. Noe større plass får «Kalosjen vant 9-0». Dette som et referat fra bedriftskamp mellom Kalosjen og mesterlaget fra Oslo, Christiania Spikerverk. Resultatet sier vel noe om nivået på fotballen i vårt distrikt.
Fra året avslutter vi med oppslag 2. november om krigen i Etiopia. «Afrikas villest krigere mot Italia. 70.000 krigere fra det innerste Etiopia, ville folk som aldri før har sett en hvit mann er i disse dager av keiseren blitt sendt mot italienerne. Keiseren selv ledsaget armeen ut av hovedstaden, sittende på sitt beste muldyr og utstyrt med parasoll. Toget var over tolv kilometer langt.»
1938-utgavene dekker de første krigshandlingene i Europa. 1. oktober går Tyskland inn i Sudeterland og Fremtiden dekker selvsagt fyldig fra første dag. Vår cupfinale mot Fredrikstad på Briskebyen (Hamar) får en fantastisk dekning både før og etter kampen. Etter ekstraomganger tapte vi 3-2, men i Fremtiden fremstår vi som vinnere. Overskriften mandag 17. oktober lyder «Mjøndalen overgikk sig selv. Og burde ha vunnet efter ordinær tid. Overrumplet Fredrikstad helt i 2. omg. tross Gubbes fravær.» Fra reportasjen siterer vi videre: «Alt fredag begynte Hamar å anta dimensjoner som en stor norsk by. Da kom nemlig de første tingrepresentantene. Og så fortsatte tilstrømningen lørdag og kulminerte søndag. Da huset byen noe sånt som 21.000 mennesker.»
Om skaden til Gubbe på slutten av 1. omgang og dramatikken rundt denne leser vi: «Det var et rent hendig uhell, idet en Fredrikstadspiller skadet ham i en tilsynelatende uskyldig kollisjon. Det gjenstod da 3-4 minutter av omgangen, og Gubbe hinket med omgangen ut. Han glemte imidlertid å melde av til dommeren, hvilket man plikter for å få tillatelse til å sette inn en reserve. Det trakk både 6 og 7 minutter ut av tiden for lagenes start av annen omgang. Fredrikstad insisterte på at reserven skulle nektes da Gubbe ikke hadde meldt av til dommeren om uhellet. Han var så sterkt skadet at det var utelukket å fullføre kampen. Dommeren – Niff – vilde ikke avgjøre denne saken alene, og hele Forbundsstyret som var til stede på tribunen blev tilkalt for å dømme i saken. Da det ikke fantes fnugg av tvil om at skaden var ekte nok, blev det gitt tillatelse til å sette inn reserve. Som sådan blev benyttet Nils Larsen.» Med andre ord – forbundsstyret måtte tre sammen i pausen for å avgjøre protesten til Fredrikstad. En klassiker dette og kanskje ennå noe beskjemmende for FFK?
For de som måtte tro den tabloide journalistikken er fra nyere tid koster vi på oss avisas avsluttende oppsummering av kampen:
Beste spill: Fredrikstad
Mest energiske lag: Mjøndalen
Beste keeper: Nordby
Beste forsvar: Mjøndalen
Beste løperrekke: Fredrikstad
Beste back: Roald Amundsen
Beste half: Oddmund Andersen
Farligste angriper: Ihleby
Beste center: Brynhildsen
Beste indre: Odd Andersen
Beste høirewing: Tangerud
Beste prestasjon: Tagneruds energiske spill som førte til utligningen.
Heldigste keeper: Schuster
Uheldigste lag: Mjøndalen
Største skuffelse: Mjøndalens store uflaks ved 3 anledninger.
Største lyspunkt: Mjøndalens «oppvåken» i 2. omgang.
Råeste spiller: Fr.stads venstre back, god nr. 2 Rolf Johansen.
Landslagsaspiranter: Roald Andersen og Oddmund Andersen
Den største ære for god kamp: Mjøndalen
Stor skuffelse nr 2 og 3: Gubbes sykemelding og innsettingen av den svake reserven.
Niffs beste: Aldri en feil avgjørelse i offside.
Niffs svakhet: Blindheten for unfair spill.
Ganske greie beskrivelser dette. Nødvendigvis ikke en helt nøytral journalist.
Fremme i 1954 har sporten fått en stor plass i Fremtiden, men fortsatt med mengder av store og små saker om hverandre. På førstesiden tirsdag 5. oktober finner vi en nyhetssak fra Mjøndalen:
«Ny mink i klampefelle i Mjøndalen. Aksel Halland tok i går en fjerde mink i klampefelle bak uthusbygningen sin i Skolegata i Mjøndalen. Dyret levde ennå da Halland kom for å se til fellen, så han måtte selv gi det nådestøtet. Han hadde før brukt havregryn som åte, nå hadde han brukt et makrellhode. Dette var den største minken Halland hadde tatt, og den hadde riktig fin pels.» Senere på høsten en større reportasje om Halland og bruken av klampefelle. Halland ser ut til å gå seirende ut av årets minkjegerkonkurranse.
Fra sportens verden mye om russiske travhester på Bjerkebanen og om Audun Boysen trener riktig. Fra MIF særlig mye om NM i skogsløp som foreningen arrangerte søndag 10. oktober. Vinner etter harde 19 kilometer, Vidar Opheim fra Bulken på 1.12.24. Løypesjef Frank Bratlie med korrekt forhåndstips både hva gjaldt vinner og tid. Om arrangementet får foreningen bare skryt:
«Bygda hadde også kledd seg til fest. Omkring på gårdene vaiet flaggene i den svake høstvinden. Stadion var også ualminnelig vakkert pyntet. På toppen av flaggstangen ved klubbhuset hadde MIF-guttene heist klubbflagget sitt i brunt og hvitt, og dette var flankert av to norske flagg.»
«Etter at arrangementet på banen var lykkelig avsluttet, var samtlige deltagere og funksjonærer MIF`s gjester til middag i Bøndernes Hus. Her ble holdt en rekke gode, men prisverdig korte taler….»
Medlemmer av MIF eller andre som har ønske om å se nærmere på avisene kan sende en henvendelse om dette til post@mif.no