av Arve S. Karlsen
Allerede før århundreskiftet ble det drevet organisert idrett i Mjøndalen, først i «Skiløberforeningen», senere døpt om til «Mjøndalen Skiklub». Den første Mjøndalen Idrettsforening ble stiftet i 1906, men måtte innstille på grunn av en gjeld på Kr. 98,50!
«Nye» MIF ble stiftet den 22. august 1910 og feiret sitt 90-års-jubileum i 2000.
Selv om Mjøndalen Idrettsforening er en allidrettsklubb, er det fotballen som har gjort navnet kjent over hele landet. I likhet med for eksempel Lillestrøm og Sogndal er det fotball folk flest også forbinder med stedsnavnet Mjøndalen. Det skyldes ikke minst at klubben, tross sine bølgedaler, har hevdet seg med styrke helt fra 1920-årene av.
Før vi går i gang med de viktigste høydepunktene i klubbens historie, er det vel verd å merke seg at MIF var den første klubben utenom byene som ble norgesmestre. Det samme gjaldt Europacupen, der MIF debuterte mot Cardiff i 1969 og var altså vertskap for waliserne, som gjestet N. Eiker Stadion med John Toshack i spissen. Altså første europacup-kamp på en «bygdearena» : Nedre Eiker Stadion. Senere har klubben møtt både Bayern Mûnchen og Werder Bremen, og vant overraskende 1-0 mot sistnevnte på Weser Stadion i 1989 Av andre engelske gjester på N. Eiker Stadion kan nevnes Wolverhampton og Leicester.
Yngre lesere bør merke seg at før og etter krigen var det først og fremst cupkampene norsk fotball dreide seg om. Vi må helt fram til 1970-årene før serien fikk en tilsvarende posisjon og prestisje.
Likevel kan MIF også rose seg av å bli landets første «seriemestre»- i det minste Østlandsmestre – ved at laget vant den såkalte Østlandsligaen to ganger allerede på slutten av i 20-årene – i det første forsøket på å få til et omfattende seriesystem i Norge i tiden før kommunikasjonene gjorde det mulig å samle landet til ett fotballrike.
Ski er klubbens eldste gren, mens bandy er den avdelingen som relativt sett har hevdet seg best. Så ønsker vi deg god tur i reisen tilbake i MIF-historien!
Mjøndalen Idrettsforening blir stiftet den 22. august
Verdens lengste skihopp fram til da blir målt til 54 meter! Det var medisinstudenten Amble Ommundsen som sto for bragden i den nye Vikkollbakken i Mjøndalen. Men hovedstadspressen tviler og skriver om egne «Vikkollmetre».
Mjøndalen IF deltar i fotball-NM for første gang og står for en liten sensasjon ved å slå etablerte Kristiania Fotballklubb (seinere Skeid) med 3-2 i første runde! I 3. runde ble det 5-0 tap for etablerte Lyn, Oslo.
MIF spiller seg fram til 3. runde. Bygdelaget, rettere sagt «arbeiderguttene» fra Eiker holder storfavoritten Odd på pinebenken med 1-1 etter hele 4 ekstraomganger!! Men i omkampen i Skien ble det 5-1 til «oddærane». Dette ble det første av mange dramatiske møter mellom de to klubbene i årene som fulgte.
Alle må innse at Drafn fortsatt er distriktets dominerende lag, men tross seier over de grønnkledde fra Drammen i innbyrdes oppgjør, taper MIF for Skiold (Drammen) i kampen om kretsmesterskapet. Husk at kretsmesterskapet på denne tid var en viktig, lokal triumf for klubbenes A, B og C-lag. I cupens tredje runde var det likevel Drafn som ble for sterke og vant 3-1 over sine naboer lengre oppe langs elva. For første gang i historien møtte våre fotballgutter et utenlandsk lag, nemlig det tyske Union-Altona. Til alles overraskelse vant Eiker-laget hele 6-0. Man kan faktisk stille spørsmålet om norsk klubbfotball på den tid hevdet seg på godt europeisk nivå?
En virkelig sensasjon i årets cup inntreffer ved at MIF slår Branns stjernegalleri, ( «halve landslaget»), og MIF i sine nye brune drakter, spiller seg fram til selve cupfinalen i Trondheim, der de må bite i gresset for erkerivalen Odd med 3-0. Det hører med til historien at mjøndalsguttene ble beordret til å skifte knotter like før kampstart, kanskje en av de mest dramatiske innledningsminutter som har forekommet til en norsk cupfinale, siden samtlige 132 knotter måtte fjernes med tang og nye slås på igjen ved hjelp av en hammer og en lest på deling. Dette året blir MIFs brune trøyer godtatt av NFF. Samme år debuterer klubben i 7- mannsbandy ( -1924-1925), som da sorterte under Ishockyforbundet.
MIF møter Viking for første gang i fotballhistorien i cupens 3.runde, men skuffer et forventningsfullt Stavanger-publikum, som må innse at resultatet blir 0-0. De hadde tross alt ventet seg mer av ett av Østlandets beste lag. Men MIF viste sin klasse i omkampen ved å nedsable rogalendingene hele 7-1!
Den senere så legendariske fotballspilleren Einar «Gubbe»Andersen debuterer for Norge i en landskamp mot Danmark. I cupen blir det nok et tap for sterke Odd i 3. runde. Det første forsøket på å skape et omfattende seriesystem i fotball, Østlandsligaen, blir dannet, og MIF blir Norges første «seriemester» foran Ørn og Odd (-27/28)
Norges første landskamp-suksess mot Danmark i Idrætsparken i København kan først og fremst tilskrives MIF-spilleren Erling Andersen, senere ordfører i N.Eiker, som satte inn 2 av Norges mål i den oppsiktsvekkende 5-2 seieren. «Gubbe» var også med og gjorde seg bemerket. Et norsk prøvelandslag samme år stilte med hele 4 mif-spillere i løperrekka, nemlig 4-blad Andersen, brødrene Sigurd, Arthur og Gubbe, samt Erling med samme etternavn. Den eneste ikke-mjøndøl var fra Sten Moe fra Fredrikstad.
Klubben blir Østlandsmestre for annen gang, foran Lisleby og Sarpsborg. Erkerivalen Odd, får stryk med 6-1 i innbyrdes oppgjør.
På Marienlyst i Drammen møter MIF det østerrikske laget Rapid- Wien i vennskaps-kamp i anledning foreningens 20-års-jubileum. Kampen endte med 5-3 til gjestene, etter at våre gutter hadde holdt østerrikerne til 3-3 langt ut i 2. omgang. MIF viser seg forut for sin tid ved å ansette en engelsk fotballtrener. Bandylaget, som for en stor del består av lagets fotballspillere, vinner sitt første NM.
Ny cupfinale for bruntrøyene, men tap for Odd med 3-1 i Larvik Likevel er MIF i ferd med å innlede en lang rekke meritter i cupen og derved markere seg som ett av landets beste cup-lag i årene som kommer. Tre mif-gutter : Gubbe Andersen, Ingolf Olsen og Bjarne Pettersen var med på Norges landslag, som slo Sverige 2-1 på Ullevål. Ny skandinavisk publikumsrekord med 30.000 tilskuere på tribunene!
Norges Fotballforbunds propagandaturnè til Nord-Norge blir gjennomført, og Mjøndalens bruntrøyer blir utpekt som ambassadører på turen som varte i 14 dager. Opprinnelig var Odd førstevalget, men NFF kom til at MIF spilte «bedre fotball på instruksjonsmessig basis. Turen langs kysten ble en stor suksess, og på hver en havn ble Norges kommende fotballhelter hilst med jubel og hornmusikk. Ikke minst ble Gubbe gjenstand for virak, som en av fotballens første kjendiser i Norge. Av lagets 9 kamper gikk samtlige Mjøndalens vei.
Dette året blir historisk for klubben fra industristedet ved Drammenselva i og med at de erobrer sitt første cupmesterskap i og med 3-1-seieren over Viking på Ullevål, og bringer derved den første kongepokal i fotball til hjembygda. Dette var også den første radio-overførte norske cupfinalen i Norge. En slags «Guinnes-rekord» blir satt ved at laget vinner samtlige av sesongens 30 kamper, med målforskjellen 144 – 26!!! Det er historisk interessant å merke seg følgende vedtak i hovedstyret : » Kvinder gives forsøksvis adgang til at bli medlemmer af MIF. De skal foreløpig sortere under friidrrætsgruppen. Kontingent kr 2,- «
En ny cupbragd av fotballaget, som for annet år på rad blir norgesmestere ved å slå Sarpsborg med 2-1 etter ekstraomganger i Trondheim. Avgjørelsen falt bare 4 minutter før slutt. En hands i sarpeforsvaret førte til det som senere ble omtalt som «Norges dyreste straffe», da en omkamp ville ha gitt forbundet ca. 50.000, – kroner i ekstrainntekter i den tids kroneverdi, et millionbeløp i våre dagers penger. Det var MIFs nye storstjerne, Jørgen Hval, som plasserte ballen bak sarpekeeperen.
Bruntrøyene velges som «sparringparter» for det norske fotball-landslaget som skal delta i olympiaden i Hitlers Tyskland. Hele Drammensområdet er i opprør, siden ikke en eneste MIF-spiller er tatt ut på landslaget. Og debatten raser på sportsidene.
Desto større ble MIF’s triumf på Marienlysts gress i Drammen, der Gubbe Andersen avgjorde kampen til MIF’s fordel ved å skåre kampene eneste mål. Denne ydmykelsen fører til returkamp på Ullevål, der «bøndene» skulle slås for en hver pris. Stortalentet Reidar Kvammen blir hentet inn fra Stavanger, men til liten hjelp. MIF tar ledelsen og går opp til 2-0, men kampen ender til slutt 2-2.
Det hører med til historien at MIF ikke fikk lov av forbundet å bytte inn en skadet spiller og måtte spille halve kampen med ti – og en «halv» mann. At det var selveste bronselaget MIF sammenlagt slo 3-2, ble en aldri så liten fjær i hatten for hele distriktet. I cupen spiller laget seg igjen helt fram til finalen, men Fredrikstad er det beste laget og vinner 2-0 på Ullevål.
Et nytt gullår, siden både bandy- og fotball-laget henter hjem hver sin kongepokal. På bandybanen vinner MIF 4-0 over Grane(Bærum).Så fotball: Etter å ha revansjert seg mot FFK i semifinalen, møtes MIF og Odd i finalen for første gang siden 1924.
Men denne gangen er det bruntrøyene som trekker det lengste strået i Porsgrunn, ved å vinne 4-2 etter ekstraomganger. To av kampen sentrale spillere var Gubbe Andersen og Odds Rolf Holmberg. MIFs keeper, Sverre Nordby, får endelig sjansen på landslaget og debuterer mot Tyskland i Berlin.
MIFs 7. fotballfinale på 15 år! Nok en gang er FFK motstander. Men den jevnspilte kampen på Hamar avgjøres ikke før i ekstraomgangene. Gubbe må forlate arenaen med skade, og «guttane fra Plankebyen» vinner til slutt 3-2 etter en fatal feil av MIF’s høyreback.
Samme året møtes MIF og Lyn i Mjøndalen til finale i Norgesserien, og MIF påføres sitt første hjemmetap siden 1930! På vintersiden blir mif-gutten Kristian Kongsrud klassevinner i Birkebeinerløpet på dagens 3.beste tid. I bandy deltar MIF som et av 4 norske lag i en svensk-norsk bandyserie.
For annet år på rad tar Kristian Kongsrud klasseseieren i Birkebeiner’n.
I cupens 4.runde blir det nytt et møte med Viking, der MIF vinner med 3-1. Men i kvartfinalen måtte vi gi tapt med 4-1 for et talentfullt og pågående Sarpelag på Marienlyst Stadion, der kjente spillere som Harry Yven, Jakken Johansen og Olav Navestad fikk briljere mer enn MIF-tilhengerne satte pris på.
Ny kongepokal til klubben. Denne ganger er det bandyguttene som står for bragden ved å beseire Stabæk med 2-0. I Vikkollbakken flytter den kjente KIF-hopperen, Petter Hugsted, bakkerekorden til 70 m.
Skjebneåret 1940 var Drafn og MIF tildelt NM på ski. Men begge foreningene viste sin nasjonale holdning ved å frasi seg arrangementet og protesterte skriftlig mot at den lovlig valgte idrettsledelse var satt ut av spill av okkupantene.
Den organiserte idretten stanser opp og kommer ikke i gang igjen før fredsåret 1945. Men både ski- og bandyfolket arrangerer illegale renn og kamper langt inne på skauen i løpet av krigsårene.
MIFs damegruppe blir endelig en realitet med håndball og gymnastikk på programmet. MIF-AVISA ser også dagens lys. På fotballfronten blir det cup-tap for Lyn i 4. runde.
NM på ski går av stabelen med MIF og Drafn som arrangører. Vikkollen er arena for det kombinerte hopprennet. MIF holder fortsatt koken i cupen. På sin vei til 5.runde var Moss blitt satt utenfor etter 0-0 i første kamp – omtalt i avisene som «målløs på Meløs» – mens 3-1-seieren på Marienlyst i omkampen, ble innledet med «Jordfreser’n» stupheading. Et foto av skåringen prydet en av veggene i NFF’s lokaler i mange år, som ett av «etterkrigstidens flotteste mål». Men i semifinalen ble rødbuksene fra Plankebyen for sterke og vant 2-0.
Bandylaget starter året med sin 4. NM-tittel etter overbevisende spill mot Frigg. Dette blir også første sesong med seriespill og sluttspill-kamper. Likevel trekker fotballen den største oppmerksomheten gjennom to høydramatiske semifinalekamper mellom MIF og Viking. Først 1-1 på Marienlyst med rekordpublikummet 17.400 på tribunene, en rekord for fortsatt står!! Før omkampen på Stavanger Stadion måtte det bygges ekstra tribuner for å gi plass til over 20.000 mennesker. Det ble Viking som til slutt sikret seg finalebilletten med sin 3-2-seier.
En annen stor publikumskamp i Norges-serien dette året var MIFs møte med stjerne-spekkede Lyn på Ullevål, som samlet 27.000 tilskuere!! MIF vant til slutt 3-1, først og fremst takket være Alf «Jordfreser’n» Svendsrud, som skåret alle MIF’s mål og et fjerde som opplagt ble feil annullert. «Freser’n» var ekstra tent, siden en av Lyn-spillerne hadde kommet med følgende bemerkning : «Nå skal disse potitbønda få kørja full.» Kanskje var det nettopp den uttalelsen som avgjorde kampen i MIF’s fordel.
Denne høsten er innledningsåret for den nye «Hovedserien» som besto av to avdelinger à 8 lag, og MIF ender på nest siste plass i sin avdeling. I cupen blir Brann satt på plass med 4-0 i fjerde runde – egentlig et pangresultat, siden mif-maskineriet opplagt har begynt å skrante. Som året før blir Viking trukket som motstander i kvartfinalen. Kan man kan vente en slags reprise av fjorårets dramatiske semifinaler? Etter sjansene er MIF nærmest seieren og blir sågar tildelt straffe 12 minutter før slutt foran øynene på 16 -17000 tilskuere.
Men for en gang skyld bommer vår venstreback, Øyvind Høibakk, fra 11-meters-merket, idet han treffer keeper Torgeir Torgersens bein på vei mot feil hjørne og snyter derved MIF for semifinalen. Med resultatet 0-0 blir det omkamp på Marienlyst, der ca. 15000 på tribunene må innse at Viking er det beste laget og vinner 1-0. Vikings keeper, Torgeir Torgersen, senere landslagskeeper og utenlandsproff, må tilskrives en stor del av æren for Vikings triumf også i denne kampen.
Torolf Asplund, MIF, vinner Lyns juniorlandsrenn på ski, som avisen «Sportsmanden» karakteriserte som et uoffisielt NM. MIF vakler videre i hovedserien og ender til slutt på 5.-plass, der FFK blir mestre. Klubbens skeptikere er nå sikre i sine antagelser : MIF er for nedadgående. Likevel tenner cupen nok en gang håp i de lokale patriotene på «Munkhaughjørnet» – der klubbens hjernetrust er samlet.
Etter seier i 4. runde mot Trøndelags nye storlag, Freidig, som vant Norges-serien 47/48, er gamle, gode Sarp motstandere på Bislett i øsende regnvær. Østfoldingene snur 0-1 til 3-1 og gjentar til slutt sin cuptriumf fra året før og blir norgesmestre for annet år på rad. Men MIF kan tross alt si seg fornøyd med årets innsats.
4000 mennesker på en bandykamp i Norge? Jo, det skjedde faktisk på Mjøndalen Gamle stadion i landskampen mellom Norge og Sovjet, for øvrig den første tv-overførte bandykampen i Norge. Eneste mjøndøl på vårt landslag var Åge Formo.
Fotball-laget makter ikke å spille seg opp i 2.-divisjon og må fortsette i Østland-Nordre ( 3.divisjon)
God innsats blant klubbens yngre : Hopptalentet Erik Solberg blir nr. 2 i Guttenes Holmenkollrenn, og bandyjuniorene erobrer NM-tittelen ved å slå Strømsgodsets yndlinger på Nye Marienlyst i Drammen, med 1500 tilskuere på plass. 1963 blir også avskjedsåret med gamle, hederskronte Vikkollen. Toralf Engan blir den siste storfuglen som setter utfor og vinner dette hovedlandsrennet foran Thorbjørn Yggeseth. Vikkollens dager er talte og 50 års skihistorie er dermed over.
Friidrettsjunioren, Arne Ekeberg, representerer Norge i landskamper både for junior og senior. I NM tar han bronsen i lengde både i junior- og seniorklassen.
På fotballbanen blir det svake prestasjoner både i serie og cup, men et lyspunkt er at tvillingparet Brede og Boye Skistad debuterer på laget og innevarsler en ny epoke.
Etter omleggingen av seriesystemet befinner MIF seg nå i 2.divisjon, trinnet under den øverste serien.
Hanna Bratlie blir nr. 5 i hovedlandsrennet i Trondheim, Bjørn Borge vinner 100-meteren i Tyrvinglekene, og bandyjuniorene tar sitt 2. NM. Fotballaget tar 2.-plassen etter Brann i 2. divisjon. I cupen blir MIF «brutalt» satt opp mot storebror Strømsgodset på i 5. runde. Men «tanksenter» Jan Erik Holmen sørger sensasjonelt for 1-0 til MIF i regnværet på Marienlyst. I kvart’n er Lyn gjester i Mjøndalen. MIF makter å utligne til 2-2, men taper til slutt 4-2 for Dutte Berg og co.
Årets store høydepunkt blir semifinalen mellom toppserielaget Rosenborg og MIF i divisjonen under. RBK med radarparet Iversen og Sunde er storfavoritter. Interessant er det å merke seg en spiller ved navn Nils Arne Eggen på stopperplass.
Den nye publikumsrekorden lød på 15.000, og legendariske Bjørge Lillelien var på plass i 3. etasje på Mjøndalen Skole, med direkte telefon-overføring til Trondheim. Men han måtte rapportere at MIF gikk opp til 2-0 før Ivers skåra med «guds hånd».
Sluttresultat : 2-1 til de brun-hvite – og finaleplass!
21.000 kranset Ullevål finaledagen. Tross en jevnspilt kamp, vant «Barcelonalaget» Lyn, 3-0, anført av en glitrende Harald «Dutte» Berg.
Endelig lykkes det bandylaget å gå til topps i NM, for første gang siden 1947! «Bandyfienden» Drafn må tåle et knepent 2-1-tap.
Etter middelmådig seriespill blir cupen en ny oppmuntring. Etter seier over Start i 4.runde er alle spent på trekningen. Atter en gang blir det Rosenborg på N.Eiker Stadion! RBK utligner til 1-1, men John Olsen, MIFs ytre venstre, sørger for seiersmålet.
I semifinalen venter en annen aristokrat, nemlig FFK. Bruntrøyene har en dårlig dag, og FFK kan gå av banen med 2-0 og finalebillett. To av lagets mest markante spillere var brødrene Tor og Jan Fugleset.
Samme år debuterer MIF i UEFA-cupen. Cardiff med John Toshack på topp viser forskjellen på proff og amatørfotball og vinner hele 7-1 på bortebane. På Ninian Park i Wales slipper MIF med 5-1. På den annen side ble Egil Solbergs redusering dagens mål idet han smelte til på hel volley fra corner, som den lokale radioreporter karakteriserte som : «A tremendous effort by Solberg!»
Klubben må finne seg i å være i skyggen av Strømsgodset, som er inne i sin store periode. Men i patriotene aner at 60-åringen går mot lysere tider. Blir det snart opprykk til 1.divisjon og toppseriespill på N.Eiker Stadion?
Etter en frisk start i serien, faller laget av og mister muligheten for opprykk denne gangen. Laget viser seg for ujevnt, noe 6-0-tapet for Odd og 6-0-seieren over Frigg vitner om.
Cupen: Etter seier over Skeid i omkampen på Ullevål i 4. runde, blir Steinkjer for sterke på Gullbergaunet i kvartfinalen og drar seieren i land med 2-1.
MIF-hopperen Erik Solberg svever til 7.-plass i Vikersundbakken og greier 4.-plassen i stor bakke i Sapporo. Liv Hanna Bratlie imponerer nok en gang ved å ta bronse i junior-NM i Mo i Rana.
På N.Eiker Stadion møtes MIF og Pors til dyst, kanskje hjemmelagets viktigste kamp etter krigen? Det handler nemlig om retten til å erobre en plass i toppserien, der Start er utfordrer nummer en – og i farlig høstform. MIF må vinne for å være sikre. Men det varer og rekker før Brede Skistad til slutt får kranglet med seg ballen og gjør 1-0.
Det blir opprykk til den nye 12-klubbserien etter mange år i skyggenes dal.
Erik Solberg fortsetter å hoppe langt, og det blir 5.-plass i Odnesbakken. Liv Hanna gjentar bedriften fra året før med sin 3.-plass i junior-NM på ski, og skifolket jubler over den nye lysløypa ved MIF-hytta.
Bandylaget spiller seg fram til finaleplass, men må melde pass for Drafn på sørpeføre i Drammen. Det blir 4-1 til de grønne.
Fotballaget greier ilddåpen i toppserien, men må slite for å sikre 7.-plassen. Årets dessert med krem på ble nok 3-0-seieren over Strømsgodset på N.Eiker Stadion. I cupen tar RBK revansj fra -67 og -68 og vinner semifinaleoppgjøret med 2-0 under håpløse spilleforhold på Lerkendal.
Et poeng er at hoppfantomet Bjørn Wirkola tegnet seg på skåringlisten.
Fotballsesongen blir ujevn, og det er sågar jubel i bussen etter uavgjort mot Raufoss i nest siste serierunde, siden plassen var sikret. Men i seriekampen mot Rosenborg i Trondheim tidligere i sesongen markerte Eiker-laget sitt grep om trønderne, og beviste at statistikken ennå gikk i MIFs favør.
Etter en jevn kamp dukket nemlig «Rosenborgdødaren», Jan Erik Holmen, opp som troll i eske og stupheadet inn 1-0 bak Geir Karlsen, som til da hadde holdt buret rent i seriesammenheng. I cupens 3. runde var det bare å ta av seg hatten for trollmannenTom Lund og Lillestrøm, som da befant seg i 2.divisjon. LSK vant 5-3 i en utrolig sjanserik kamp, der MIFs reduseringer hver gang ble kvittert av en ny hjemmeskåring. En trøst var at Kanarigfuglene banket Skeid hele 5-0 i 4. runde.
På turnfronten imponerer Tove Haugen med 3 gull og 1 bronse i landsfinalen. Det ettertraktede Bergenskruset går også til MIF-jenta dette året. Klubbens allsidighet markeres ved mange gode friidrettsresultater, også på nasjonalt plan.
Men bruntrøyene må slite for å holde hodet over vannet i serien, bl.a. blir halve laget slått ut av virus før hjemmekampen mot Viking. En stor triumf ble likevel 4-1-seieren over RBK på Lerkendal, der MIF ledet 4-0 etter 20 minutters spill!
For øvrig huskes sesongen for Egil Solbergs mange superfrispark, for eksempel hans kanon fra 25 meter på en regnvåt Start stadion, som traff krysset og smalt i bøylen på motsatt side bak en fortumla Roy Amundsen.
I cupen ryker vi ut med 4-1 for Raufoss i 4. runde.
Men først må nevnes MIFs nye skitalent, Vera Larsen, som tar 5.-plassen i hovedlandsrennet på Voss. Hun viser også styrke på friidrettsbanen med sitt KM på 1500 m. Bandylaget når til finalen, men taper for Ullevål. Det nye seriemesterskapet innføres.
Hva så med årets fotballsesong etter 3 år med ryggen mot veggen? Det så nemlig ikke lyst ut da vårsesongen var over: 7 poeng og på kvalik-plass. Kom det av trener Formos beinharde vintertrening? Men etter feriesamlingen i Grimstad var det et nytt lag som startet høstsesongen.
MIF satte ny, norsk serie-rekord med 8 sammenhengende kamper uten tap. Laget endte midt på tabellen à poeng med SIF, men på plassen bak. Cupen : Nok en gang til semifinalen mot RBK på en høstvåt Lerkendal, som endte med 2-1 til hjemmelaget.
I bandy blir en nye storhetsperiode innledet dette året, markert av både seriemesterskap og Kongepokal. I finalen mot Stabæk på Valle Hovin snudde de brune 0-2 til 4-3. Laget deltar også i den nyopprettede » Europacupen» og i døgnet-rundt-turneringen i Ljusdal.
En langt større sensasjon står imidlertid fotballguttene for, ved å ta seriesølvet, slått på målstreken av Lillestrøm med ett fattig poeng. «Årets MIF-kamp» kom i aller siste serierunde mot Brann i Bergen, som endte med 2-0 seier til MIF. Selv Dagbladets kritiske sportsreporter, Isdahl, måtte berømme bruntrøyene og karakteriserte forestillingen som den beste klubbkampen han hadde sett på mange år. Superinnbytter Tor Erling Gunnerud og Arnt Kortgaard satte inn hvert sitt mål foran øynene på nærmere 23.000 bergensere. I cupen ble det «bare» 4.runde. Det var Odd Iversens hodespill som satte en brå stopper for MIFs videre avansement denne gangen. Kampen endte 2-0 til Vålerenga.
Skulle man så le eller gråte av SIFs kjempetabbe i siste kamp mot Molde? Drammens stolthet fikk seg hele 6-1 på baken og måtte ta turen ned i 2.divisjon. Med SIFs degradering er det bare 4 lag som har holdt seg i 12-klubb-seriens 5-årige historie: Brann, Mjøndalen, RBK og Viking.
På bandybanen tar MIF sitt andre seriemesterskap, men makter ikke en ny kongepokal.
Mjøndalen Stadion er på ny landskamparena i oppgjøret mellom Norge og Sovjet. En populær nyskapning dette året er sommerbandy på asfalt i Mjøndalen. MIFs sterke juniorlag i fotball, med Per Terje Markussen i spissen, imponerer ved å slå Stjørdals-Blink med 3-1 i finalen, og kan smykke seg med tittelen norgesmester!
Så kan en spørre hva som skjedde med fjorårets sølv-vinnere? Målet var å nå til topps denne gangen med et vel så sterkt lag på papiret. Etter naborival SIFs degradering forelå endelig MIFs sjanse til å markere seg som Buskeruds eneste storlag, men noe gikk galt. Etter en svak åpning lysnet det midt i sesongen, bl.a. med seier mot RBK borte og mot Viking hjemme, men med høsten kom tilbakefallet og endelig degradering.
Laget ender på nest siste plass, bare med jumbo Rosenborg bak seg. En trøst er likevel Europacup-deltagelse etter fjorårets sølvplass. Det ble likevel en trøst med bismak å møte selveste Bayern München. Tross et forsterket forsvar måtte amatørene tåle et sviende 8-0 tap på Olympiastadion. Returkampen på Ullevål ga 4-0 til det tyske storlaget med Rummenige og Gerd Müller i storform. Det ble nesten noe symbolsk over denne kampen, siden det første griseværet meldte seg denne kvelden, etter at Østlandet hadde badet i sol i nærmere en måned. Dermed ble publikumstallet bare 5000 og ikke mer enn så vidt balanse i regnskapet. Det var det!
MIFs bandy-juniorer tar norgesmesterskapet med historiens største finaleseier, nemlig 16 -0 over Ullern. A-laget følger opp med nytt seriemesterskap, men taper for Ullevål i NM-finalen.
På skifronten tar Gunnar Ove Vigdal 4.-plassen i sin klasse i hovedlandsrennet.
Fotballtrener Ivar Hoffs disiplin og autoritet bidrar på sin side til MIF-opprykk til eliten igjen, foran FFK og Vard. Men laget går på en smell allerede i 2. runde med 4-3 mot Brummundal. Nytt finaleoppgjør for juniorlaget, men må denne gangen melde pass for Molde i Rosenes by.
Året starter med dobbeltmesterskap i bandy, idet laget sikrer seg både seriemesterskapet og NM. I finalen slo vi Ullevål 7-4. Som året før hevder klubbens friidrettsjenter seg, bl.a. ved å ta lagpokalen for beste klubb i Fjordløpet.
På fotballsiden ble laget svekket da flere sentrale spillere ga seg eller forlot klubben, mens andre sleit med skader. Laget endte på nest siste plass. En publikumsmagnet var likevel «mjøndalsgambieren» Saihou Sarr – «Mjøndalens sorte perle», som var kommet til klubben i – 76.
Et nytt finalespill ville ha vært et plaster på serie-såret, og sjelden har cup-optimismen vært større i Mjøndalen foran møte med «nykomlingen» Haugar. Men rundt 10.000 på tribunene kan konstatere at lagets to hodesterke engelskmenn avgjør kampen med 3-1 til vestlendingenes fordel.
MIF feirer sin 70-årige historie.
MIF feirer sin 70-årige historie. Klubbens egne medlemmer kan i anledning jubileet overrekke en fantastisk og etterlengtet presang : Eget klubbhus, som betegnes som ett av Norges flotteste. Det er vel verd å merke seg at klubbens nye storstue ble reist på dugnad av medlemmene.
Endelig får MIF-folket et samlingssted, med festsal, kafeteria, møterom og kontorer. En severdighet ble også premiesamlingene, med foreningens kongepokaler på hedersplass.
Samme år ble en gammel idè satt ut i livet, nemlig Wildenveymarsjen, som raskt utviklet seg til distriktets mest populære turmarsj, nettopp med start og innkomst på klubbhuset, som kunne tilby så vel en dusj etter turen, som kaffe «mifler» og tørstedrikke. Bandylaget erobrer både serie- og norgesmesterskap og henter hjem en ny kongepokal til klubbhuset.
I skisporet merker vi oss ungjentene Evelyn Bekkestad og Merete Henninen. Evelyn hevder seg også i junior-NM med 8.-plass på 3000-m. på bane. Eli Larsen blir nr. 7 på 1500-metersløpet i samme stevne. MIFs stafettlag for kvinner hevder seg med glans dette året.
Dessverre blir det motgang på fotballbanen, og laget også må tilbringe neste sesong i 2.-divisjon, hakket under vår fornemste serie. Men nok en gang viser bruntrøyene sine gamle kunster i cupen. Lagets nye ballfantom, Per Terje Markussen, er høyst delaktig i lagets avansement til kvartfinalen mot Brann i deres egen hule. Men i et oppgjør som kunne minne om en vannpolokamp, blir det 2-0-tap for et relativt urutinert MIF- mannskap.
MIF feirer sin 70-årige historie. Klubbens egne medlemmer kan i anledning jubileet overrekke en fantastisk og etterlengtet presang : Eget klubbhus, som betegnes som ett av Norges flotteste. Det er vel verd å merke seg at klubbens nye storstue ble reist på dugnad av medlemmene.
Endelig får MIF-folket et samlingssted, med festsal, kafeteria, møterom og kontorer. En severdighet ble også premiesamlingene, med foreningens kongepokaler på hedersplass.
Samme år ble en gammel idè satt ut i livet, nemlig Wildenveymarsjen, som raskt utviklet seg til distriktets mest populære turmarsj, nettopp med start og innkomst på klubbhuset, som kunne tilby så vel en dusj etter turen, som kaffe «mifler» og tørstedrikke. Bandylaget erobrer både serie- og norgesmesterskap og henter hjem en ny kongepokal til klubbhuset.
I skisporet merker vi oss ungjentene Evelyn Bekkestad og Merete Henninen. Evelyn hevder seg også i junior-NM med 8.-plass på 3000-m. på bane. Eli Larsen blir nr. 7 på 1500-metersløpet i samme stevne. MIFs stafettlag for kvinner hevder seg med glans dette året.
Dessverre blir det motgang på fotballbanen, og laget også må tilbringe neste sesong i 2.-divisjon, hakket under vår fornemste serie. Men nok en gang viser bruntrøyene sine gamle kunster i cupen. Lagets nye ballfantom, Per Terje Markussen, er høyst delaktig i lagets avansement til kvartfinalen mot Brann i deres egen hule. Men i et oppgjør som kunne minne om en vannpolokamp, blir det 2-0-tap for et relativt urutinert MIF- mannskap.
MIF-jentene fortsetter å hevde seg både i skisporet, på banen og i terrenget. Først og fremst merker vi oss navnene Bente Høibakk, Evelyn Bekkestad og Merete Henninen. I Holmenkollstafetten kan vårt stafettlag på jentesida notere seg for en respektabel 13.-plass, og i Slotts-stafetten blir MIF-jentene nummer 6. Men kanskje vil tredjeplassen i NM i terrengløp bli stående som den beste prestasjonen, med Evelyn Bekkestad, Merete Henninen og Eli Larsen som klubbens representanter. Det blir videre seire i Porselensstafetten, Tyrvingstafetten og Sponestafetten. Altså en imponerende innsats av MIFs unge ski- og friidrettstalenter.
MIF-AVISA kommer i gang igjen med Erling Boldvik som redaktør. Når det gjelder lagidrettene tar bandylaget sitt 6. seriemesterskap på like mange år, men må se seg slått av nabo og «oppkomling» Solberg i finalen med 4-2. På fotballfronten er det langt fra lystelig å innse at sentrale spillere som Boye Skistad, Egil Solberg og Saihou Sarr har lagt inn årene. Men likevel makter Ivar Hoff, tilbake som MIF-trener, å føre fotballaget til 1.-divisjon på ny, egentlig en utrolig prestasjon av brumlebassen fra Lillestrøm, som med sine kraftuttrykk skremte kjerringer og unger vekk fra treningene.
Men i cupen går det dårlig. Det blir et ydmykende 3-1-tap allerede i 2. runde for Sogndal. Innen foreningens indre krets er det viktig å nevne at mangeårige formann, Helge Clausen, «Mr. Mjøndalen personlig», utnevnes til æresmedlem.
MIFs bandylag er i siget og tar sitt 5. NM siden 1969! På skifronten fortsetter klubbens skitalenter å imponere. Evelyn Bekkestad tar 4.-plassen og Bente Høibak blir nr. 8 i sine klasser i NM på ski. Merete Henninnen tar en fin 7.-plass i hovedlandsrennet. På guttesiden begynner hopptalentet Clas Brede Bråthen å gjøre seg bemerket, det samme gjelder Frode Larsen i langrennsporet. Det blir også nye stafett-triumfer for friidrettsjentene som ender øverst på pallen hele sju ganger i løpet av sesongen!!
Tarald Larsen, klubbens friidretts-talsmann, med mange år som aktiv og administrator bak seg, mottar Norges Friidrettsforbunds ettertraktede diplom.
Fotballaget går hardt ut og ligger på topp sammen med Viking før ferien, men faller av og ender på 7.-plass. Mest dramatisk ble kvartfinaleoppgjøret mot Brann i Bergen. Etter to flotte skåringer fra Odd Johnsens gullfot, overtar Brann føringa i 2. omgang og snur kampen til 4-2. MIF-AVISAs utsendte medarbeider, Arve S.Karlsen, sitter skjelvende på benk 17 sammen med en liten MIF-koloni og er vitne til samtlige mål på nært hold.
De mest oppløftende resultatene står MIFs yngre garde for. Clas Brede Bråthen fortsetter å hoppe godt og tar en suveren 1.-plass i hovedlandsrennet. Skijentene Merete Henninen og Evelyn Bekkestad plasserer seg fint i Norgescupen og i junior-NM i Holmenkollen.
Før våren setter inn, erobrer bandylaget et nytt seriemesterskap, men må finne seg i tap for SSK i semifinaleoppgjørene. De hvit-svarte fra «Ælva» synes nå å ha overtatt Drafns rolle som MIFs sterkeste utfordrer. Lokaloppgjørene skaper i hvert fall ny bandyinteresse med rundt 1000 brølende publikumere på tribuner og snøkanter.
På friidrettsarenaene fortsetter klubbens ungdommer å hevde seg, særlig i de lokale staffettene. Bl.a. går vandrepokalen i «Sætre-rundt-staffetten» til MIFs odel og eie.
Men fotballfolket må bare innse at trener Bjørseths lederstil passer dårlig inn i MIF-tradisjonen, og for en gang skyld fikk en MIF-trener reisepass før sesongslutt og ble erstattet av duoen Fyrand/Skistad. Men heller ikke de kan forhindre en ny tur ned med heisen, og en helgrå fotballsesong er over. Men tradisjonen tro biter laget godt fra seg i cupen, og utrolig nok blir det kvartfinale mot Moss på N.E. Stadion.
MIF taper for årets cupmester i denne kampen, men det er ikke en gang patriotisk å påstå at århundrets dommertabbe var med avgjøre kampen til mossekråkenes fordel. En linjemann med kveldssola i øynene, ser ikke at et mosseinnlegg går i bøylen og rett til værs, og er altså ute av spill. Mif-forsvaret rusler følgelig i god tro ut i posisjon for målspark, mens smarte Brede Halvorsen benytter seg av virvaret og setter ballen i mål, og 2-1 til østfoldingene!! Mifguttenes fortvilte protester blir til ingen hjelp: Skåringen blir godtatt….
Men MIF sender selvsagt sitt gratulasjonstelegram til årets cupmestre: Moss.
Bandyguttene henter hjem sin 10. kongepokal etter en oppvisningskamp mot Stabæk i finalen. I skisporet blir det 14.-plass i damestaffetten i NM i Hof, og nok en gang hevder Merete Henninen og Evelyn Bekkestad seg sterkt i junior-NM.
Fortsatt gode friidrettsresultater i stafettløp. For øvrig merker vi oss glimrende resultater av Gjermund Henriksen i kulestøt, Line Rasmussen på 800 m og Merete Henninen på 3000. Vi må heller ikke glemme landets sprekeste veterankvinne, nemlig utrolige Anny Bratlie, som tar 3 gull i sin klasse i VM, som bare er begynnelsen på flere kommende mesterskap. I et gateløp i Mjøndalen stiller både Grethe Waitz og Ingrid Kristiansen til start.
Ny gladmelding fra fotballbanen: Tore Fyrand drar i gang både humør og «sambafotball» – som ender med heisturen opp til toppserien igjen. Tross «årelating», må vi ikke glemme at MIF dette året kan skilte med stortalenter som Arnt Kortgaard, Kai Petter Johansen, Tom Gulbrandsen, Per Terje Markussen og Odd Johnsen, de to sistnevnte presseomtales som fotballens Knoll og Tott.
Men opprykket henger i en en meget tynn tråd. Det avgjørende slaget står mot Sogndal på Fosshaugane, og kampen synes tapt etter 3-1 til hjemmelaget bare ti minutter før slutt! Utrolig nok makter bruntrøyene det «umulige», nemlig å utligne til 3-3, etter skåringer av Robert Holtungen og Per Terje Markussen, som like runder sin opppasser og netter bak Frode Grodås bare sekunder før fløyta går.
Og opprykket er et faktum!